Z crema catalana jest trochę tak, jak u nas z szarlotką. W każdym domu, w każdej restauracji robi się go trochę inaczej. Mniej lub bardziej słodki, z mocniej lub słabiej wyczuwalną nutą cytrusów i przypraw. Niektórzy dodają do niego skórkę pomarańczy, inni używają wyłącznie cytryny. Z dodatkiem wanilii spotkaliśmy się zaledwie kilka razy, ale tak nas zachwycił smak, że zachęcamy Was do jej użycia.

Crema catalana, czyli krem kataloński, to tradycyjny deser z masą na bazie jajek, cukru i aromatyzowanego cytrusami oraz cynamonem mleka ukrytą pod skorupką skarmelizowanego cukru. Podobno jadano go już w średniowieczu, a dziś bez problemu znajdziecie go w ofercie wielu katalońskich restauracji.

Przygotowanie crema catalana w domu to jeden z naszych sposobów na odtwarzanie barcelońskiej atmosfery w Polsce. Nasz przepis to efekt degustacji tego deseru w kilkudziesięciu miejscach i wybranie elementów, które najbardziej nam odpowiadały. Stąd w naszym przepisie jest mniej cukru, a więcej skórek z cytrusów, które sprawiają, że krem jest niezwykle aromatyczny. Dodaliśmy także wanilię, bo crema catalana jedzone w Sumoll wciąż śni nam się po nocach, choć w tradycyjnej wersji deseru jej nie ma.

Deser jest naprawdę prosty w przygotowaniu i bazuje na składnikach, które są łatwo dostępne. Smacznego!

Składniki na 6 porcji

  • 8 żółtek
  • Litr mleka
  • 120 g cukru
  • 40 g skrobi kukurydzianej
  • Laska cynamonu
  • Skórka z jednej cytryny
  • Skórka z jednej pomarańczy
  • Opcjonalnie: laska wanilii

Przygotowanie

  1. Dokładnie umyć i sparzyć pomarańczę oraz cytrynę. Sparzyć jajka i oddzielić żółtka od białek. W tym przepisie będziemy potrzebować wyłącznie żółtek.
  2. Obrać bardzo cienko skórkę z cytrusów, uważając, by na jej wewnętrznej stronie było jak najmniej białej części. Dzięki temu deser nie będzie miał gorzkiego posmaku. Jeśli planujecie użyć laski wanilii, przekrójcie ją na pół, wyjmijcie ziarenka i dorzućcie je do żółtek, a wydrążoną laskę dodajcie do mleka.
  3. Wlać mleko do garnka, dodać skórkę z cytryny i pomarańczy, cynamon oraz opcjonalnie laskę wanilii pozbawioną ziarenek. Zagotować, a następnie zestawić z kuchenki i odstawić do ostygnięcia na około 15 minut. Mleko w tym czasie nabierze wspaniałego aromatu. Po ostygnięciu wyłowić skórki cytrusów, cynamon oraz wanilię.
  4. Gdy mleko stygnie, żółtka dokładnie wymieszać z cukrem, skrobią kukurydzianą oraz ziarenkami wanilii.
  5. Połączyć masę z żółtek z mlekiem. Bardzo dokładnie wymieszać, dbając, by nie było grudek.
  6. Powstałą masę postawić na bardzo małym ogniu i podgrzewać, cały czas mieszając w jedną stronę. Pilnujemy, by masa się nie zagotowała i by nie powstały grudki. Jeśli masz taką możliwość, najlepiej podgrzewać ją w kąpieli wodnej. Gdy masa zgęstnieje, zdjąć ją z ognia i rozlać do miseczek.
  7. Gdy masa w miseczkach ostygnie, przykryć ją ostrożnie folią spożywczą (nie powinna ona dotykać masy) i wstawić ją do lodówki na minimum 3 godziny.
  8. Przed podaniem posypać wierzch cukrem (z naszego doświadczenia najlepiej sprawdza się cukier puder) i skarmelizować go palnikiem cukierniczym.
  9. Poszukać przepisu na bezę, żeby wykorzystać 8 białek, które Ci zostały ;)

Składniki na crema catalana

Przygotowanie crema catalana

Przygotowanie crema catalana

Crema catalana