Blog doBarcelony.pl Blog doBarcelony.pl
  • Co zwiedzić
    • Bunkers del Carmel
    • Camp Nou
    • Casa Battló
    • Koncerty w Casa Battló
    • La Rambla
    • Najlepsze punkty widokowe
    • Park Güell
    • Sagrada Familia
    • Tibidabo
  • Transport
    • Lotniska
      • Barcelona-El Prat (BCN)
      • Barcelona Girona (GRO)
      • Reus (REU)
    • Poruszanie się po mieście
      • Bilet T-Casual
      • Komunikacja miejska
      • Jak dojechać na Camp Nou
      • Dojazd z Costa Brava
  • FC Barcelona
    • Bilety na mecz
    • Mecz na Camp Nou – informacje praktyczne
    • Puchar Gampera
    • Jak kupić bilet do muzeum Camp Nou
    • Wszystko co musisz wiedzieć o El Clásico
  • Planowanie wyjazdu
    • Poradniki
      • Czego nie robić w Barcelonie
      • Co warto wiedzieć przed wyjazdem
      • Loty do Barcelony – praktyczne porady
      • Pogoda w Barcelonie
      • Walentynki w Barcelonie
    • Noclegi
      • Gdzie spać w Barcelonie: Hotele Praktik
  • Gdzie jeść
    • Co zjeść w Barcelonie?
    • Gdzie na kawę w Barcelonie? Polecamy najlepsze kawiarnie
    • Najlepsze wegetariańskie i wegańskie restauracje Barcelony
    • Gdzie jeść w Barcelonie (część I) – śniadania
  • Katalonia
    • Montserrat
    • Can Serrà 1786 – idealna agroturystyka w pobliżu Girony
    • Klimatyczne i niebanalne miejsca noclegowe w Katalonii
about
doBarcelony.pl

Blog o wyjazdach do Barcelony i Katalonii

  • Blog
  • O Nas
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • O Nas
  • Kontakt
  • IG
Blog doBarcelony.pl Blog doBarcelony.plBlog doBarcelony.pl
  • Co zwiedzić
    • Bunkers del Carmel
    • Camp Nou
    • Casa Battló
    • Koncerty w Casa Battló
    • La Rambla
    • Najlepsze punkty widokowe
    • Park Güell
    • Sagrada Familia
    • Tibidabo
  • Transport
    • Lotniska
      • Barcelona-El Prat (BCN)
      • Barcelona Girona (GRO)
      • Reus (REU)
    • Poruszanie się po mieście
      • Bilet T-Casual
      • Komunikacja miejska
      • Jak dojechać na Camp Nou
      • Dojazd z Costa Brava
  • FC Barcelona
    • Bilety na mecz
    • Mecz na Camp Nou – informacje praktyczne
    • Puchar Gampera
    • Jak kupić bilet do muzeum Camp Nou
    • Wszystko co musisz wiedzieć o El Clásico
  • Planowanie wyjazdu
    • Poradniki
      • Czego nie robić w Barcelonie
      • Co warto wiedzieć przed wyjazdem
      • Loty do Barcelony – praktyczne porady
      • Pogoda w Barcelonie
      • Walentynki w Barcelonie
    • Noclegi
      • Gdzie spać w Barcelonie: Hotele Praktik
  • Gdzie jeść
    • Co zjeść w Barcelonie?
    • Gdzie na kawę w Barcelonie? Polecamy najlepsze kawiarnie
    • Najlepsze wegetariańskie i wegańskie restauracje Barcelony
    • Gdzie jeść w Barcelonie (część I) – śniadania
  • Katalonia
    • Montserrat
    • Can Serrà 1786 – idealna agroturystyka w pobliżu Girony
    • Klimatyczne i niebanalne miejsca noclegowe w Katalonii

Makaroniki crema catalana – nasz przepis

  • 1 września 2024
  • 3 minuty czytania

Czy można wyobrazić sobie lepsze kulinarne niebo niż makaroniki przełożone crema catalana? Delikatne migdałowe francuskie ciasteczka świetnie komponują się z nutami cytrusów i cynamonu, które charakteryzują najsłynniejszy kataloński deser. Tęsknota za Barceloną zawiodła nas dziś do kuchni i zachęciła do kulinarnych eksperymentów, których efektem jest ten przepis.

Nauka pieczenia makaroników od dawna była moim marzeniem i kulinarnym wyzwaniem, a spowodowane lockdownem spędzanie większej ilości czasu w domu stworzyło warunki do kuchennych eksperymentów. Po kilku próbach z radością potwierdzam, że makaroniki – choć wymagają dokładności i precyzji – są jak najbardziej możliwe do otworzenia w domowych warunkach. I ich przygotowanie daje ogromną satysfakcję.

W naszym przepisie na makaroniki crema catalana korzystamy z bazowego przepisu na ciasteczka ze strony Moje Wypieki i naszego autorskiego przepisu na krem. Próbowałam oryginalnych francuskich przepisów, ale uważam, że ten na Moje Wypieki jest opracowany naprawdę precyzyjnie i dobrze wyjaśnia wszelkie zawiłości pieczenia makaroników. Połączenie makaroników z nadzieniem crema catalana nas zachwyciło!

Przepis na krem oparty jest na naszym przepisie na crema catalana w tradycyjnej wersji. Dostosowaliśmy proporcje poszczególnych składników i zmodyfikowaliśmy delikatnie sposób przygotowania, by nadzienie miało bardziej intensywny cytrusowy smak oraz by było bardziej gęste i umożliwiało złożenie ciasteczek. Dodaliśmy nieco więcej skrobii, podwoiliśmy ilość przypraw i cytrusów, a ich skórkę otarliśmy na tarce, by uwolniła więcej aromatu. Na koniec przestudzony i schłodzony w lodówce crema catalana złączyliśmy z mascarpone.

Makaroniki crema catalana

Prawdopodobnie nie zużyjesz do nadzienia całego crema catalana, ale podajemy celowo większe proporcje, ponieważ do przygotowania makaroników będziesz potrzebować białka z 4 jajek. W duchu niemarnowania żywności staraliśmy się zatem zagospodarować pozostałe cztery żółtka. Ponadto mascarpone różnych firm różni się gęstością i do osiągnięcia pożądanej konsystencji nadzienia możesz potrzebować różną ilość crema catalana. Jeśli zostanie Ci trochę czystego crema catalana, schłódź go w lodówce w płaskich miseczkach i przed podaniem skarmelizuj na wierzchu trochę cukru. Co dwa desery to nie jeden ;)

Składniki na makaroniki crema catalana (30-40 sztuk)

Ciasteczka:

  • 60-80 pojedynczych ciasteczek z tego przepisu (pomijamy kawę). W tym przepisie na zrobienie ciasteczek zużywamy 4 średniej wielkości jajka. Z białek robimy makaroniki, a do crema catalana wykorzystamy pozostałe 4 żółtka.

Krem:

  • 4 żółtka
  • 500 ml mleka
  • 60 g cukru
  • 25 g skrobii kukurydzianej (można ewentualnie zastąpić ziemniaczaną)
  • laska cynamonu
  • otarta skórka z jednej cytryny
  • otarta skórka z dwóch pomarańczy
  • ok. 150 g mascarpone
  • ewentualnie cukier puder, w zależności od preferencji

Na wierzch:

  • kilka łyżeczek cukru

Przydatny sprzęt

  • rękaw cukierniczy do wyciskania ciasta na makaroniki oraz do późniejszego przekładania makaroników kremem
  • palnik cukierniczy
  • garnek z podwójnym dnem do gotowania w kąpieli wodnej – nie jest niezbędny, ale niesamowicie ułatwia pracę
  • mikser lub robot kuchenny

 Przygotowanie kremu

  1. Dokładnie umyć i sparzyć pomarańcze oraz cytrynę.
  2. Żółtka umieścić w miseczce.
  3. Skórkę cytrusów zetrzeć na tarce. Laskę wanilii przekroić na pół, wyjąć ziarenka i dorzucić je do żółtek, a wydrążoną laskę dodać do mleka.
  4. Wlać mleko do garnka, dodać otartą skórkę z cytryny i pomarańczy, cynamon oraz laskę wanilii pozbawioną ziarenek. Zagotować, a następnie zestawić z kuchenki i odstawić do ostygnięcia na około 20 minut. Mleko w tym czasie nabierze wspaniałego aromatu. Po ostygnięciu wyłowić cynamon oraz wanilię, mleko przelać przez drobne sitko, by oddzielić od niego skórkę cytrusów.
  5. Gdy mleko stygnie, żółtka bardzo dokładnie wymieszać z cukrem, skrobią kukurydzianą oraz ziarenkami wanilii. Polecamy zrobić to trzepaczką i mieszać do momentu, aż masa będzie jednolita, bez grudek.
  6. Połączyć masę z żółtek z przestudzonym mlekiem. Bardzo dokładnie wymieszać, dbając, by nie było grudek.
  7. Powstałą masę postawić na bardzo małym ogniu i podgrzewać, cały czas mieszając w jedną stronę. Pilnujemy, by masa się nie zagotowała i by nie powstały grudki. Jeśli masz taką możliwość, najlepiej podgrzewać ją w kąpieli wodnej. Gdy masa zgęstnieje, zdjąć ją szybko z ognia i natychmiast przelać do czystej miseczki.
  8. Gdy masa w miseczce ostygnie, przykryć je ostrożnie folią spożywczą (nie powinna ona dotykać masy) i wstawić ją do lodówki na minimum godzinę.
  9. W misie miksera połączyć mascarpone i crema catalana. Polecamy wyjść od proporcji 1:2 i w miarę potrzeby dodawać więcej mascarpone, by zagęścić masę. Powinna być gładka i łatwo trzymać kształt (zobacz zdjęcie poniżej). Jeśli masa jest dla Ciebie za mało słodka, na tym etapie dodaj cukier puder.
  10. Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego i przekładać nim wystudzone uprzednio makaroniki.
  11. Na wierzchu posypać makaronika cukrem i skarmelizować cukier palnikiem. Uwaga: ze względu na to, że makaroniki mają w sobie bezę, trzeba uważać, by ogrzewać przede wszystkim cukier, a jak najmniej powierzchnię makaronika, która może się łatwo przypalić. U nas dobrze sprawdziło się też trzymanie palnika prostopadle do posypanej cukrem powierzchni makaronika.
  12. Gotowe makaroniki schłodzić w lodówce przez ok. 1h. UWAGA: nadzienie jest dość wilgotne, więc jeśli planujecie przygotować makaroniki na kolejny dzień, polecam przechować nieprzełożone ciasteczka i krem i przełożyć je na godzinę przed podaniem. Choć wiele rodzajów makaroników dobrze przechowuje się przez kilkanaście godzin w lodówce, te mogłyby zbyt zmięknąć.

Makaroniki crema catalana

Share
Tweet
Pin it
Może cię także zainteresować
Czytaj więcej
  • 3 min

Barceloński prezentownik 2024

Czytaj więcej
  • 4 min

16 pomysłów na prezent dla miłośników Barcelony, Katalonii i Hiszpanii

Czytaj więcej
  • 1 min

Ciasto na oliwie z oliwek z nutą cytrusów i cynamonu – szybki i łatwy przepis

Popularne posty
  • Zwiedzanie Sagrada Familia
  • Barcelona El Prat
    Jak dojechać z Barcelona El Prat do centrum?
  • Tibidabo – panorama na całą Barcelonę
  • Zwiedzanie Park Güell – bilety, godziny, dojazd i co warto wiedzieć
  • Casa Batlló – najlepszy sposób na zwiedzanie
  • Co zwiedzić
    • Bunkers del Carmel
    • Camp Nou
    • Casa Battló
    • Koncerty w Casa Battló
    • La Rambla
    • Najlepsze punkty widokowe
    • Park Güell
    • Sagrada Familia
    • Tibidabo
  • Transport
    • Lotniska
      • Barcelona-El Prat (BCN)
      • Barcelona Girona (GRO)
      • Reus (REU)
    • Poruszanie się po mieście
      • Bilet T-Casual
      • Komunikacja miejska
      • Jak dojechać na Camp Nou
      • Dojazd z Costa Brava
  • FC Barcelona
    • Bilety na mecz
    • Mecz na Camp Nou – informacje praktyczne
    • Puchar Gampera
    • Jak kupić bilet do muzeum Camp Nou
    • Wszystko co musisz wiedzieć o El Clásico
  • Planowanie wyjazdu
    • Poradniki
      • Czego nie robić w Barcelonie
      • Co warto wiedzieć przed wyjazdem
      • Loty do Barcelony – praktyczne porady
      • Pogoda w Barcelonie
      • Walentynki w Barcelonie
    • Noclegi
      • Gdzie spać w Barcelonie: Hotele Praktik
  • Gdzie jeść
    • Co zjeść w Barcelonie?
    • Gdzie na kawę w Barcelonie? Polecamy najlepsze kawiarnie
    • Najlepsze wegetariańskie i wegańskie restauracje Barcelony
    • Gdzie jeść w Barcelonie (część I) – śniadania
  • Katalonia
    • Montserrat
    • Can Serrà 1786 – idealna agroturystyka w pobliżu Girony
    • Klimatyczne i niebanalne miejsca noclegowe w Katalonii
Blog doBarcelony.pl Blog doBarcelony.pl
  • Blog
  • O Nas
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
Blog o wyjazdach do Barcelony i Katalonii

Wpisz interesującą Cię frazę i wciśnij enter