Zapewne pamiętacie, że kilkanaście lat temu nie było łatwo być wegetarianinem. Wyspecjalizowanych restauracji było mało, a te, które już miały w ofercie jakieś potrawy wegetariańskie, często traktowały je po macoszemu i gdy znajomi zajadali się wyszukanymi daniami, nam najczęściej zostawała sałatka (a w Polsce pierogi ruskie i naleśniki z serem). Boom na zdrową i wegetariańską kuchnię zmienił jednak sytuację i niesamowicie ułatwił życie osobom na diecie bezmięsnej. Barcelona rozkochała się w wegetariańskich potrawach i w mieście powstało kilka fantastycznych lokali. Zebraliśmy dla Was listę naszych ulubionych restauracji, w których wegetarianie, weganie i osoby na diecie bezglutenowej mają szeroki wybór.
„Co Ty właściwie będziesz jadła? W Barcelonie jest tyle świetnych miejsc z rybami i owocami morza! Nie żałujesz, że ich nie spróbujesz? Biedna!” – nie zliczę, ile razy słyszałam te pytania przed wyjazdem do Katalonii. Na szczęście oferta gastronomiczna miasta jest na tyle szeroka, że znalazło się w niej miejsce na kilka naprawdę wspaniałych restauracji z kuchnią wegetariańską i wegańską. Tak dobrych, że nawet Robert bez mrugnięcia okiem rezygnuje z ośmiornicy i odkrywa ze mną nowe wegetariańskie smaki ;)
Barcelona jest miastem przyjaznym wegetarianom. W wielu restauracjach, nawet tych, które serwują głównie ryby i owoce morza, bez problemu znajdziemy w karcie opcję dla wegetarian. Podobnie jest z tapas – choć ich ogromna część bazuje na mięsie i owocach morza, zawsze do wyboru będziecie mieć choćby tortillę, patatas bravas, sery czy papryczki padrón. Dodatkowo kuchnia zdrowa i wegetariańska jest obecnie w mieście bardzo modna i popularna.
Nieco większym wyzwaniem jest jedzenie na mieście, gdy Wasze ograniczenia żywieniowe są spowodowane alergiami, ale coraz więcej restauracji bardzo wyraźnie oznacza alergeny w karcie. Polecamy jednak zawsze dopytać o sposób przygotowania dania (zwłaszcza w tradycyjnych barach) i upewnić się, że na żadnym etapie Wasze jedzenie nie będzie mieć do czynienia z produktami, których nie możecie jeść. W Barcelonie szczęśliwie do tej pory udawało nam się unikać zagrożenia, ale w Polsce kilka razy okazywało się, że wege kulki są smażone w tym samym oleju co krewetki, a wegańskie pierogi gotowane w jednej wodzie z pierogami z pstrągiem. Z alergią nie ma żartów, ale na szczęście z naszego doświadczenia wynika, że w Barcelonie podchodzą do tematu bardzo poważnie.
Poniżej znajdziecie naszą listę najlepszych restauracji w Barcelonie z kuchnią przyjazną wegetarianom, weganom i osobom na diecie bezglutenowej. Tylko uwaga, nie scrollujcie dalej, jeśli jesteście głodni! ;)
Teresa Carles
Kultowa restauracja prowadzona przez katalońską guru kuchni wegetariańskiej i wegańskiej z ponad 35-letnim doświadczeniem, Teresę Carles Borràs, która stara się odtworzyć tradycyjne smaki w wersji bezmięsnej, bazując na lokalnych i sezonowych produktach. Dania są naprawdę dopracowane i wieloskładnikowe, a ich sposób podania cieszy oko. Jest to restauracja w pełni wegetariańska, z dostępnymi opcjami dla wegan, osób na diecie raw oraz bezglutenowej.
W karcie znajdziecie sałatki, tapas (wegańska wersja bombas de la Barceloneta oraz croquetas, zwłaszcza tych z serem i szpinakiem, jest IDEALNA!), przystawki (np. hummus, wieżę z warzyw z kozim serem, zdrowe nachosy czy tatar z tofu i awokado), zupy, makarony (polecamy szczególnie buraczane ravioli z bakłażanem, suszonymi pomidorami i serem kozim) oraz drugie dania – specjalności Teresy Carles, w tym przykładowo zielone owsiane risotto ze szpinakiem, szparagami, cukinią, roquefort i karmelizowanymi orzechami czy danie „Mar i Muntanya” bezpośrednio nawiązujące do tradycji kuchni katalońskiej. Część dań przypomina dania mięsne, ale jest przygotowywanych z seitanu czy grzybów.
W karcie dostępne są także pyszne butelkowane świeże soki produkowane przez Teresę Carles – z kilkunastu smaków najbardziej polecamy „The vegan vampire”, który bazuje na gruszce, buraku, marchewce, ananasie, pomarańczy i imbirze.
W godzinach 9:00-12:00 serwowane są śniadania, między 12:00 a 17:00 lunch dnia oraz dania z regularnej karty, w godzinach 17:00-19:00 podwieczorki i przekąski, a po 19:00 znów dostępna jest regularna karta.
Położony w ścisłym centrum miasta lokal jest bardzo duży, ale zawsze spotykaliśmy się ze sprawną obsługą. Jest to bardzo popularne miejsce dla barcelończyków na lunch, więc jeśli planujecie wybrać się tam w godzinach 13:00-16:00 warto zarezerwować stolik.
W porze lunchowej w dni robocze dostępne jest menu dnia za ok. 13€, w którym zawsze możecie wybrać spośród dwóch przystawek (zupa lub sałatka), pięciu dań głównych i trzech deserów. Menu dnia zmienia się co tydzień.
Jakiś czas temu Teresa Carles opublikowała książkę z przepisami – część dań możecie spróbować w restauracji (są oznaczone w karcie). Książkę kupiliśmy w 2018 roku – jest super, bardzo polecamy!
Przykładowe ceny w regularnej karcie: sałatka 10,50€, bomba de la Barceloneta 3,5€/sztuka, przystawki od 8,5€, zupy od 5,95€, makarony od 11,50€, drugie danie od 12,50€, desery 5,95€, świeży sok 5,95€, wino od 3€ za kieliszek, espresso 1,8€.
Adres: Carrer Jovellanos 2
Strona internetowa: http://www.teresacarles.com/tc/
Flax&Kale
To kolejny lokal prowadzony przez Teresę Carles. Choć zdecydowana większość dań jest wegetariańska (podobno 80%), w karcie znajdziecie także kilka dań z rybami. Ma być zdrowo i z polotem!
Restauracja serwuje zarówno wysokiej jakości dania wegetariańskie, jak i potrawy wegańskie, raw, tłuste ryby i dania dla osób na diecie bezglutenowej czy bez laktozy. Podobnie jak w przypadku poprzedniej restauracji, dania są wieloskładnikowe i bardzo „bogate”. Zdecydowanie bardziej polecamy go jednak na obiady niż śniadania (po najlepsze miejscówki na śniadania zajrzyj tutaj: Gdzie jeść w Barcelonie – część I – śniadania).
W karcie obiadowej znajdziecie przystawki (np. migdały umami, z miso, sezamem, czosnkiem i imbirem, a także świetnego grillowanego arbuza z kozim serem, sałatami, migdałami i miętowym sosem; niewegetariańskiej części naszej pary bardzo smakował tatar z tuńczyka z awokado i burakiem), sałatki, makarony (np. ravioli z kurkumą z warzywami w sosie dyniowym z gruszką, burakiem i wegańskim parmezanem), a także dania główne (np. burger z tuńczykiem z wasabi czy pyszne tacos). W menu jest bardzo dużo superfoods – z niektórymi spotykaliśmy się po raz pierwszy. W menu znajdziecie ich dokładny opis. We Flax&Kale również możecie kupić świeże soki.
Przepięknie urządzony, przestronny lokal znajduje się w samym centrum Barcelony. Położony jest na dwóch piętrach i posiada taras na pierwszym piętrze, który daje przyjemne wytchnienie od miejskiego zgiełku w letnie dni.
W godzinach 9:00-11:45 serwowane są śniadania, od poniedziałku do piątku między 12:00 a 17:00 i 19:00 a 23:30 obiady i kolacje, a między 17:00 i 18:45 przekąski. W soboty, niedziele i święta od 9:30 do 17:00 serwowany jest weekendowy brunch.
Przykładowe ceny w regularnej karcie: przystawki od 3,95€, sałatki ok. 11€, makarony ok. 13€, danie główne 15-25€, świeży sok 5,95€, piwo od 2,25€/0,2l, wino od 3,5€, espresso 1,80€.
Adres: Carrer dels Tallers 74b
Strona internetowa: http://teresacarles.com/fk
Flax&Kale Passage
Ostatni lokal Teresy Carles w naszym zestawieniu – nie żartowaliśmy z tym określeniem „guru”! Tym razem jest to restauracja specjalizująca się w bezglutenowych zdrowych pizzach i kuchni azjatyckiej. Głównie serwowane są dania wegetariańskie, ale część pozycji oparta jest na tłustych rybach. Znajdziecie tu także opcje dla wegan.
W karcie obiadowej znajdziecie przystawki i tapasy (np. tatar z czarnego dorsza i dzikiego łososia, sałatki z „mięsem” z kokosa i wegańskim serem, wegańską zupę pho z superfood czy wegańskie ostrygi) oraz pizzę na cieście bezglutenowym (np. zaczynając od klasyków takich jak margherita z wegańską mozzarellą, kończąc na pizzy „Barcelona” z bakłażanem i czerwoną papryką, sosem romesco, pomidorem i marynowanym wegańskim „tuńczykiem”).
Przykładowe ceny: tapas od 3,5€, pizza 10,50-15,50€, świeży sok 5,95€, herbata 2,5€, espresso 1,80€, wino od 3,50€/kieliszek.
Adres: Carrer Sant Pere Més Alt 31-33
Strona internetowa: http://teresacarles.com/fk
The Green Spot
To zlokalizowana blisko portu restauracja specjalizująca się w kuchni wegetariańskiej stworzona przez znają grupę En Companía de Lobos (to z nimi podobno piłkarz Gerard Piqué otworzył lokal The Blue Spot). Serwowane dania są bardzo złożone, wyrafinowane i gwarantują kulinarną przygodę na najwyższym poziomie. Byliśmy zachwyceni!
Serwowana jest tu kuchnia międzynarodowa. W menu znajdziecie przystawki (np. tatar z buraka z awokado i grejpfrutem, pieczoną dynię z topinamburem z parmezanem, ziołami i pianą z awokado), sałatki, makarony i dania z ryżem (np. risotto z zielonym ziarnem pszenicy z dynią, radicchio i czipsami z halloumi, polecam – było doskonałe!) oraz dania główne inspirowane różnymi krajami (np. pyszny azjatycki wok z tempeh, quesadillas z awokado i kimchi czy curry). Serwowana jest również pizza, ale zdecydowanie bardziej polecamy klasyczne dania. Lokal produkuje też własne bardzo smaczne świeże butelkowane soki owocowe.
The Green Spot ma piękny wystrój oparty o naturalne materiały, jest bardzo jasno i przestronnie. Posiłek tam był dla nas bardzo relaksujący.
Restauracja jest otwarta codziennie. W godzinach 13:00-16:00 serwowany jest lunch, 16:00 a 20:00 przekąski, a po 20:00 kolacje. We wtorki i czwartki jest tam grana muzyka na żywo.
Przykładowe ceny: przystawka od 5€, sałatka ok. 13€, makaron lub danie z ryżem ok. 15€, danie główne ok. 15€, pizza ok. 16€.
Adres: Carrer de la Reina Cristina 12
Strona internetowa: https://www.encompaniadelobos.com/en/the-green-spot/
Rasoterra
To prawdziwa perełka! Trafiłam tam przypadkiem, kręcąc się po dzielnicy gotyckiej, a teraz staram się tam wrócić choć raz podczas każdej podróży. Lokal jest bardzo bezpretensjonalny, a obsługa przemiła. Restauracja wyróżnia się odznaką slow food, serwuje jedzenie niebanalne, niezwykle pyszne i dopracowane, oparte na sezonowych i lokalnych produktach.
Restauracja jest w pełni wegetariańska, posiada także dania wegańskie i dania bez glutenu. Potrawy oparte na lokalnych składnikach są wyraźnie oznaczone w menu. Najlepszą opcją jest skorzystanie z oferty lunchowej, która dostępna jest w godzinach wczesnopopołudniowych i kosztuje kilkanaście euro. Dostępne są także specjalne menu degustacyjne w cenie 32€.
Przykładowe ceny: danie główne 10-15€, oliwki 3€, desery 6€, wino od 4€
Adres: Carrer Palau 5
Strona internetowa: http://www.rasoterra.cat
Bacoa Burger
Pierwszy obiad w Barcelonie jedzony właśnie w Bacoa to już nasza mała tradycja. Choć lokal słynie przede wszystkim ze świetnych mięsnych burgerów, posiada naprawdę fajną ofertę dla wegetarian, a ich wege burgery nie odstają od mięsnych. Są bardzo soczyste i z ciekawie skomponowanymi składnikami, z czym niestety rzadko spotykaliśmy się w innych miejscach (ten, kto wymyślił, by serwować burgera z samym serem kozim, majonezem, cebulą i trzema listkami rukoli powinien się bardzo wstydzić!).
Bacoa ma w ofercie trzy burgery dla tych, którzy nie jedzą mięsa: gran vegano (wegański, z „kotletem” z ciecierzycy i szpinaku, z awokado i pomidorowym chutney), quinoa (burger z quinoa i buraka, z burakiem, awokado i sosem BBQ) oraz veggie bean (burger z fasoli z czerwoną papryką i serem kozim). Do wszystkich dodawana jest także sałata i pomidor.
Próbowaliśmy wszystkich i z czystym sumieniem je polecamy! Nasz ulubiony to gran vegano, do którego zawsze domawiamy dodatkową porcję awokado i ser. Do tego do picia clara lub tinto de verano… Pycha!
Przy zamawianiu wypełniamy kartę (są przy wejściu), w której zaznaczamy typ burgera, rodzaj bułki (polecam wybrać brioche!), dodatki i napoje. Z uzupełnioną kartą udajemy się do kasy.
Bacoa posiada w Barcelonie kilka lokali. Najbardziej lubimy ten w pobliżu portu (Bacoa Kiosko) i ten w ścisłym centrum (Bacoa Universitat).
Przykładowe ceny: za burgera zapłacicie ok. 8-10€
Adres: Bacoa Kiosko, tuż przy Barcelonecie – Av. del Marquès de l’Argentera 1; Bacoa Universitat – Ronda Universitat 31
Strona internetowa: https://www.bacoaburger.com
Restaurant Gut
Choć nie jest to restauracja wegetariańska, posiada ciekawy wybór dań dla wegetarian i z tego powodu trafiła do naszego zestawienia. Jest położona w dzielnicy Gràcia, czyli chyba najbardziej katalońskiej części miasta. Oferuje dania wegetariańskie, potrawy bez glutenu, kuchnię śródziemnomorską oraz dania kuchni międzynarodowej. To dobry kompromis, jeśli w Waszej parze jedna osoba jest wege, a druga nie wyobraża sobie obiadu bez mięsa.
W krótkiej karcie znajdziecie przystawki i dania do dzielenia (to bardzo popularne w Hiszpanii; przykładowe przystawki: wegetariańskie pasztety z chapati; gyoza z warzywami), dania główne (np. śródziemnomorskie burrito z heura – a la mięso z soi, z escalivadą oraz pesto z hummusem z bakłażana – to danie to poezja i doskonałe połączenie tradycyjnych katalońskich smaków) i desery.
W dni robocze, w godzinach 13:00-16:00 restauracja oferuje menu dnia w cenie 13€ (przystawka; danie główne; woda; chleb; wino lub piwo lub sok; kawa lub deser). Lokal jest dość mały i bardzo popularny wśród barcelończyków, warto zarezerwować stolik.
Przykładowe ceny: zupa ok. 7€, sałatka ok. 8-9€, danie główne ok. 12€.
Adres: Carrer Perill 13
Strona internetowa: https://www.restaurantgut.com
Mapa
Jeśli odkryliście inną fajną restaurację z wegetariańskim jedzeniem, koniecznie dajcie znać! Chętnie przetestujemy!