Wspaniałe, wilgorne i delikatne ciasto pachnące cytrusami i cynamonem, przez co przywodzi nam na myśl aromat crema catalana. Hiszpański smak przywołuje również dodatek zmielonych migdałów, które powodują, że ciasto jest sycące. Szybki i prosty przepis z łatwo dostępnych składników na lekkie ciasto, w sam raz do kawy!
Składniki (blaszka 25 cm x 10 cm):
- 90 g cukru (najlepiej drobnego do wypieków)
- otarta skórka z 1-2 cytryn
- otarta skórka z 1 pomarańczy
- 2 duże jajka
- 85 g oliwy z oliwek extra virgin
- 75 g mleka
- 100 g mąki pszennej
- 7 g proszku do pieczenia
- pół łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- 40 g zmielonych migdałów
Dodatkowo: masło i mąka do nasmarowania i obsypania blaszki.
Wykonanie:
- Nagrzać piekarnik do 175 stopni. Wysmarować blaszkę masłem , obsypać ją mąką. Usunąć nadmiar mąki.
- Zetrzeć skórkę z cytryny i pomarańczy. W misce umieścić cukier i otartą skórkę z cytrusów i wymieszać je dokładnie rękami do momentu aż cukier złapie kolor i aromat.
- Do misy miksera wbić jajka, dodać cukier ze skórką cytrusów i ubijać na wysokich obrotach do otrzymania puszystej jasnej masy (ok. 5 minut).
- Małą strużką powoli wlewać do masy oliwę, cały czas ubijając. Po dobrym wymieszaniu składników wlewać małą strużką mleko.
- W osobnej misce wymieszać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól.
- Dodać suche składniki do mokrych i delikatnie wymieszać w jedną stronę szpatułką.
- Dodać do masy zmielone migdały i krótko wymieszać, tylko do połączenia składników.
- Do natłuszczonej i obsypanej mąką blaszki przelać masę. Piec bez termoobiegu w temperaturze 175 stopni przez 35 minut (lub do suchego patyczka).
Przepis jest lekko zmodyfikowaną przeze mnie wersją przepisu z retallsdecuina.cat.