Blog doBarcelony.pl Blog doBarcelony.pl
  • Co zwiedzić
    • Bunkers del Carmel
    • Camp Nou
    • Casa Battló
    • Koncerty w Casa Battló
    • La Rambla
    • Najlepsze punkty widokowe
    • Park Güell
    • Sagrada Familia
    • Tibidabo
  • Transport
    • Lotniska
      • Barcelona-El Prat (BCN)
      • Barcelona Girona (GRO)
      • Reus (REU)
    • Poruszanie się po mieście
      • Bilet T-Casual
      • Komunikacja miejska
      • Jak dojechać na Camp Nou
      • Dojazd z Costa Brava
  • FC Barcelona
    • Bilety na mecz
    • Mecz na Camp Nou – informacje praktyczne
    • Puchar Gampera
    • Jak kupić bilet do muzeum Camp Nou
    • Wszystko co musisz wiedzieć o El Clásico
  • Planowanie wyjazdu
    • Poradniki
      • Czego nie robić w Barcelonie
      • Co warto wiedzieć przed wyjazdem
      • Loty do Barcelony – praktyczne porady
      • Pogoda w Barcelonie
      • Walentynki w Barcelonie
    • Noclegi
      • Gdzie spać w Barcelonie: Hotele Praktik
  • Gdzie jeść
    • Co zjeść w Barcelonie?
    • Gdzie na kawę w Barcelonie? Polecamy najlepsze kawiarnie
    • Najlepsze wegetariańskie i wegańskie restauracje Barcelony
    • Gdzie jeść w Barcelonie (część I) – śniadania
  • Katalonia
    • Montserrat
    • Can Serrà 1786 – idealna agroturystyka w pobliżu Girony
    • Klimatyczne i niebanalne miejsca noclegowe w Katalonii
about
doBarcelony.pl

Blog o wyjazdach do Barcelony i Katalonii

  • Blog
  • O Nas
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • O Nas
  • Kontakt
  • IG
Blog doBarcelony.pl Blog doBarcelony.plBlog doBarcelony.pl
  • Co zwiedzić
    • Bunkers del Carmel
    • Camp Nou
    • Casa Battló
    • Koncerty w Casa Battló
    • La Rambla
    • Najlepsze punkty widokowe
    • Park Güell
    • Sagrada Familia
    • Tibidabo
  • Transport
    • Lotniska
      • Barcelona-El Prat (BCN)
      • Barcelona Girona (GRO)
      • Reus (REU)
    • Poruszanie się po mieście
      • Bilet T-Casual
      • Komunikacja miejska
      • Jak dojechać na Camp Nou
      • Dojazd z Costa Brava
  • FC Barcelona
    • Bilety na mecz
    • Mecz na Camp Nou – informacje praktyczne
    • Puchar Gampera
    • Jak kupić bilet do muzeum Camp Nou
    • Wszystko co musisz wiedzieć o El Clásico
  • Planowanie wyjazdu
    • Poradniki
      • Czego nie robić w Barcelonie
      • Co warto wiedzieć przed wyjazdem
      • Loty do Barcelony – praktyczne porady
      • Pogoda w Barcelonie
      • Walentynki w Barcelonie
    • Noclegi
      • Gdzie spać w Barcelonie: Hotele Praktik
  • Gdzie jeść
    • Co zjeść w Barcelonie?
    • Gdzie na kawę w Barcelonie? Polecamy najlepsze kawiarnie
    • Najlepsze wegetariańskie i wegańskie restauracje Barcelony
    • Gdzie jeść w Barcelonie (część I) – śniadania
  • Katalonia
    • Montserrat
    • Can Serrà 1786 – idealna agroturystyka w pobliżu Girony
    • Klimatyczne i niebanalne miejsca noclegowe w Katalonii

Przepis na crema catalana

  • 24 listopada 2024
  • 2 minuty czytania

 Z crema catalana jest trochę tak, jak u nas z szarlotką. W każdym domu, w każdej restauracji robi się go trochę inaczej. Mniej lub bardziej słodki, z mocniej lub słabiej wyczuwalną nutą cytrusów i przypraw. Niektórzy dodają do niego skórkę pomarańczy, inni używają wyłącznie cytryny. Z dodatkiem wanilii spotkaliśmy się zaledwie kilka razy, ale tak nas zachwycił smak, że zachęcamy Was do jej użycia.

Crema catalana, czyli krem kataloński, to tradycyjny deser z masą na bazie jajek, cukru i aromatyzowanego cytrusami oraz cynamonem mleka ukrytą pod skorupką skarmelizowanego cukru. Podobno jadano go już w średniowieczu, a dziś bez problemu znajdziecie go w ofercie wielu katalońskich restauracji.

Przygotowanie crema catalana w domu to jeden z naszych sposobów na odtwarzanie barcelońskiej atmosfery w Polsce. Nasz przepis to efekt degustacji tego deseru w kilkudziesięciu miejscach i wybranie elementów, które najbardziej nam odpowiadały. Stąd w naszym przepisie jest mniej cukru, a więcej skórek z cytrusów, które sprawiają, że krem jest niezwykle aromatyczny. Dodaliśmy także wanilię, bo crema catalana jedzone w Sumoll wciąż śni nam się po nocach, choć w tradycyjnej wersji deseru jej nie ma.

Deser jest naprawdę prosty w przygotowaniu i bazuje na składnikach, które są łatwo dostępne. Smacznego!

Składniki na 6 porcji

  • 8 żółtek
  • Litr mleka
  • 120 g cukru
  • 40 g skrobi kukurydzianej
  • Laska cynamonu
  • Skórka z jednej cytryny
  • Skórka z jednej pomarańczy
  • Opcjonalnie: laska wanilii

Przygotowanie

  1. Dokładnie umyć i sparzyć pomarańczę oraz cytrynę. Sparzyć jajka i oddzielić żółtka od białek. W tym przepisie będziemy potrzebować wyłącznie żółtek.
  2. Obrać bardzo cienko skórkę z cytrusów, uważając, by na jej wewnętrznej stronie było jak najmniej białej części. Dzięki temu deser nie będzie miał gorzkiego posmaku. Jeśli planujecie użyć laski wanilii, przekrójcie ją na pół, wyjmijcie ziarenka i dorzućcie je do żółtek, a wydrążoną laskę dodajcie do mleka.
  3. Wlać mleko do garnka, dodać skórkę z cytryny i pomarańczy, cynamon oraz opcjonalnie laskę wanilii pozbawioną ziarenek. Zagotować, a następnie zestawić z kuchenki i odstawić do ostygnięcia na około 15 minut. Mleko w tym czasie nabierze wspaniałego aromatu. Po ostygnięciu wyłowić skórki cytrusów, cynamon oraz wanilię.
  4. Gdy mleko stygnie, żółtka dokładnie wymieszać z cukrem, skrobią kukurydzianą oraz ziarenkami wanilii.
  5. Połączyć masę z żółtek z mlekiem. Bardzo dokładnie wymieszać, dbając, by nie było grudek.
  6. Powstałą masę postawić na bardzo małym ogniu i podgrzewać, cały czas mieszając w jedną stronę. Pilnujemy, by masa się nie zagotowała i by nie powstały grudki. Jeśli masz taką możliwość, najlepiej podgrzewać ją w kąpieli wodnej. Gdy masa zgęstnieje, zdjąć ją z ognia i rozlać do miseczek.
  7. Gdy masa w miseczkach ostygnie, przykryć ją ostrożnie folią spożywczą (nie powinna ona dotykać masy) i wstawić ją do lodówki na minimum 3 godziny.
  8. Przed podaniem posypać wierzch cukrem (z naszego doświadczenia najlepiej sprawdza się cukier puder) i skarmelizować go palnikiem cukierniczym.
  9. Poszukać przepisu na bezę, żeby wykorzystać 8 białek, które Ci zostały ;)
Składniki na crema catalana

Przygotowanie crema catalana

Przygotowanie crema catalana

Crema catalana

Share
Tweet
Pin it
Może cię także zainteresować
Czytaj więcej
  • 3 min

Barceloński prezentownik 2024

Czytaj więcej
  • 3 min

Makaroniki crema catalana – nasz przepis

Czytaj więcej
  • 4 min

16 pomysłów na prezent dla miłośników Barcelony, Katalonii i Hiszpanii

Popularne posty
  • Zwiedzanie Sagrada Familia
  • Barcelona El Prat
    Jak dojechać z Barcelona El Prat do centrum?
  • Tibidabo – panorama na całą Barcelonę
  • Zwiedzanie Park Güell – bilety, godziny, dojazd i co warto wiedzieć
  • Casa Batlló – najlepszy sposób na zwiedzanie
  • Co zwiedzić
    • Bunkers del Carmel
    • Camp Nou
    • Casa Battló
    • Koncerty w Casa Battló
    • La Rambla
    • Najlepsze punkty widokowe
    • Park Güell
    • Sagrada Familia
    • Tibidabo
  • Transport
    • Lotniska
      • Barcelona-El Prat (BCN)
      • Barcelona Girona (GRO)
      • Reus (REU)
    • Poruszanie się po mieście
      • Bilet T-Casual
      • Komunikacja miejska
      • Jak dojechać na Camp Nou
      • Dojazd z Costa Brava
  • FC Barcelona
    • Bilety na mecz
    • Mecz na Camp Nou – informacje praktyczne
    • Puchar Gampera
    • Jak kupić bilet do muzeum Camp Nou
    • Wszystko co musisz wiedzieć o El Clásico
  • Planowanie wyjazdu
    • Poradniki
      • Czego nie robić w Barcelonie
      • Co warto wiedzieć przed wyjazdem
      • Loty do Barcelony – praktyczne porady
      • Pogoda w Barcelonie
      • Walentynki w Barcelonie
    • Noclegi
      • Gdzie spać w Barcelonie: Hotele Praktik
  • Gdzie jeść
    • Co zjeść w Barcelonie?
    • Gdzie na kawę w Barcelonie? Polecamy najlepsze kawiarnie
    • Najlepsze wegetariańskie i wegańskie restauracje Barcelony
    • Gdzie jeść w Barcelonie (część I) – śniadania
  • Katalonia
    • Montserrat
    • Can Serrà 1786 – idealna agroturystyka w pobliżu Girony
    • Klimatyczne i niebanalne miejsca noclegowe w Katalonii
Blog doBarcelony.pl Blog doBarcelony.pl
  • Blog
  • O Nas
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
Blog o wyjazdach do Barcelony i Katalonii

Wpisz interesującą Cię frazę i wciśnij enter