Z crema catalana jest trochę tak, jak u nas z szarlotką. W każdym domu, w każdej restauracji robi się go trochę inaczej. Mniej lub bardziej słodki, z mocniej lub słabiej wyczuwalną nutą cytrusów i przypraw. Niektórzy dodają do niego skórkę pomarańczy, inni używają wyłącznie cytryny. Z dodatkiem wanilii spotkaliśmy się zaledwie kilka razy, ale tak nas zachwycił smak, że zachęcamy Was do jej użycia.
Crema catalana, czyli krem kataloński, to tradycyjny deser z masą na bazie jajek, cukru i aromatyzowanego cytrusami oraz cynamonem mleka ukrytą pod skorupką skarmelizowanego cukru. Podobno jadano go już w średniowieczu, a dziś bez problemu znajdziecie go w ofercie wielu katalońskich restauracji.
Przygotowanie crema catalana w domu to jeden z naszych sposobów na odtwarzanie barcelońskiej atmosfery w Polsce. Nasz przepis to efekt degustacji tego deseru w kilkudziesięciu miejscach i wybranie elementów, które najbardziej nam odpowiadały. Stąd w naszym przepisie jest mniej cukru, a więcej skórek z cytrusów, które sprawiają, że krem jest niezwykle aromatyczny. Dodaliśmy także wanilię, bo crema catalana jedzone w Sumoll wciąż śni nam się po nocach, choć w tradycyjnej wersji deseru jej nie ma.
Deser jest naprawdę prosty w przygotowaniu i bazuje na składnikach, które są łatwo dostępne. Smacznego!
Składniki na 6 porcji
- 8 żółtek
- Litr mleka
- 120 g cukru
- 40 g skrobi kukurydzianej
- Laska cynamonu
- Skórka z jednej cytryny
- Skórka z jednej pomarańczy
- Opcjonalnie: laska wanilii
Przygotowanie
- Dokładnie umyć i sparzyć pomarańczę oraz cytrynę. Sparzyć jajka i oddzielić żółtka od białek. W tym przepisie będziemy potrzebować wyłącznie żółtek.
- Obrać bardzo cienko skórkę z cytrusów, uważając, by na jej wewnętrznej stronie było jak najmniej białej części. Dzięki temu deser nie będzie miał gorzkiego posmaku. Jeśli planujecie użyć laski wanilii, przekrójcie ją na pół, wyjmijcie ziarenka i dorzućcie je do żółtek, a wydrążoną laskę dodajcie do mleka.
- Wlać mleko do garnka, dodać skórkę z cytryny i pomarańczy, cynamon oraz opcjonalnie laskę wanilii pozbawioną ziarenek. Zagotować, a następnie zestawić z kuchenki i odstawić do ostygnięcia na około 15 minut. Mleko w tym czasie nabierze wspaniałego aromatu. Po ostygnięciu wyłowić skórki cytrusów, cynamon oraz wanilię.
- Gdy mleko stygnie, żółtka dokładnie wymieszać z cukrem, skrobią kukurydzianą oraz ziarenkami wanilii.
- Połączyć masę z żółtek z mlekiem. Bardzo dokładnie wymieszać, dbając, by nie było grudek.
- Powstałą masę postawić na bardzo małym ogniu i podgrzewać, cały czas mieszając w jedną stronę. Pilnujemy, by masa się nie zagotowała i by nie powstały grudki. Jeśli masz taką możliwość, najlepiej podgrzewać ją w kąpieli wodnej. Gdy masa zgęstnieje, zdjąć ją z ognia i rozlać do miseczek.
- Gdy masa w miseczkach ostygnie, przykryć ją ostrożnie folią spożywczą (nie powinna ona dotykać masy) i wstawić ją do lodówki na minimum 3 godziny.
- Przed podaniem posypać wierzch cukrem (z naszego doświadczenia najlepiej sprawdza się cukier puder) i skarmelizować go palnikiem cukierniczym.
- Poszukać przepisu na bezę, żeby wykorzystać 8 białek, które Ci zostały ;)