Stolica Katalonii to nie tylko cudowna architektura, mnogość wydarzeń kulturalnych, atrakcje sportowe czy piękna pogoda. Wizyta w Barcelonie to także szansa na niesamowite doznania kulinarne. Czego spróbować? W tym artykule chcemy zapoznać Cię z daniami i produktami, które są ściśle związane z Katalonią i Hiszpanią.
Dania i produkty wytrawne
Pa amb tomàquet
Nie ma chyba bardziej katalońskiego jedzenia niż chleb z pomidorami. Tradycyjna wersja to podgrillowana kromka pieczywa, którą naciera się świeżym czosnkiem i pomidorem, a następnie polewa oliwą i posypuje solą. W niektórych restauracjach możesz spotkać się z wariantem zrób-to-sam, gdzie chleb i dodatki otrzymasz osobno. Gorąco polecamy, zwłaszcza że pomidory w Katalonii są bajecznie pyszne.
Botifarra (hiszp. Butifarra)
Kiełbasa z siekanego mięsa wieprzowego to jeden z najpopularniejszych produktów Katalonii. Istnieje wiele różnych odmian, ale jedną z najczęściej spotykanych jest biała botifarra wytwarzana z chudego mięsa. Najlepiej spróbować jej w postaci dania botifarra amb mongetes – grillowana botifarra podana z białą fasolą, obsmażoną w oliwie, czosnku i pietruszce.
Fuet
Wyroby z suszonego mięsa wieprzowego są jednym z najbardziej rozpoznawalnych hiszpańskich produktów na całym świecie (przede wszystkim suszone szynki wieprzowe). Katalonia również ma swój produkt, z którego jest szczególnie dumna – fuet. To podłużna kiełbaska wieprzowa w jelicie wieprzowym, pokryta białą jadalną pleśnią. Tradycyjnie wywodzi się z miasta Vic i jest wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych.
Bomba
Bomba to jeden z najbardziej popularnych tapasów, które można zjeść w Barcelonie. Przypominają klasyczne croquetas ziemniaczane. Formowane są w kształcie dużej kulki, nadziane mięsem i serwowane z pikantnym sosem. W Barcelonie najbardziej popularnym i rozpoznawanym miejscem do zjedzenia bomby jest La Bombeta, w Barcelonecie.
Calçots
Calçot to odmiana zielonej cebuli o delikatniejszym i bardziej słodkim smaku, wyglądem przypominająca małego pora. Spożywane są przede wszystkim na przełomie zimy i wiosny. Przy tej okazji organizowane są całe wydarzenia dla lokalnych społeczności zwane calçotada, gdzie świeżo zebrane calçots są pieczone nad ogniem, zawijane w gazetę i serwowane na terakocie, w towarzystwie sosu romesco. Odmiana calçots z miasta Valls posiada chronione oznaczenie geograficzne Unii Europejskiej.
Escalivada
Nazwa tego dania pochodzi od katalońskiego słowa „escalivar”, czyli gotować w popiele. Jest to mieszanka warzyw składająca się przede wszystkim z bakłażana i papryki z oliwą z oliwek, które są grillowane do osiągnięcia charakterystycznego wędzonego smaku. Wariacje mogą zawierać dodatkowo także cebule czy czosnek. Escalivadę podaje się jako dodatek do głównego dania, kanapek (bocadillo) czy tortilli de patatas.
Cargols a la llauna
Jeśli jesteś miłośnikiem nietypowych i mniej oczywistych smaków, koniecznie musisz spróbować tego przysmaku kuchni katalońskiej. Są to ślimaki smażone lub pieczone na patelni, serwowane z aioli lub winegret. Najczęściej serwuje się jako osobne danie lub w towarzystwie różnych mięs.
Napoje i alkohole
Cortado
Kawa cortado, lub po katalońsku tallat, dosłownie tłumaczone jest jako kawa „ścięta”. Owe ścięcie polega na dolaniu podgrzanego mleka do espresso i wygładzeniu smaku intensywnego naparu. Najczęściej serwowane jest w małej przezroczystej szklance i jest bardzo częstym widokiem na stolikach, kiedy przechadzamy się barcelońskimi uliczkami. W smaku, najbardziej zbliżone jest do flat white, z większą intensywnością nut kawowych.
Cava
Cava to jeden z głównych towarów eksportowych Katalonii, znany na całym świecie. Jest to białe wino musujące, które podobnie jak francuski szampan, wytwarzane jest metodą tradycyjną (szampańską). Delikatne bąbelki obecne w cavie są efektem naturalnego procesu fermentacji, a nie nagazowywania, jak na przykład we włoskim prosecco. Zdecydowana większość cavy pochodzi z jednego z najważniejszych regionów winiarskich w Katalonii i całej Hiszpanii – Penedès.
Kataloński wermut
Wzmacniane wino, jakim jest wermut, najczęściej w Polsce kojarzy się z Włochami i najbardziej rozpoznawalnymi produktami, jak Martini czy Cinzano. Jednakże w Katalonii wermut jest również bardzo popularny, zwłaszcza w Barcelonie czy Reus. Wermut serwuje się z lodem, pomarańczą i oliwką, a szklaneczka wermutu doskonale łączy się z tapasami.
Cacaolat
Mleczno-kakaowy koktajl, który w Katalonii i całej Hiszpanii ma już kultowy status. Został wymyślony przez Josepa Viader prawie sto lat temu po tym jak spróbował podobnego wyrobu w trakcie wycieczki do Węgier. Cacaolat możecie spróbować odwiedzając Granja M. Viader. Smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno z dodatkiem bitej śmietany.
Słodycze
Bunyols
Te małe kuleczki z ciasta drożdżowego, smażone na głębokim oleju i obtoczone w cukrze do złudzenia przypominają mini porcje klasycznych polskich pączków. W strukturze są dużo lżejsze, bardziej napowietrzone, a ciasto dodatkowo zawiera anyż i ziarna kolendry. Wprawdzie są dostępne w większości piekarni w Barcelonie na co dzień, to tradycyjnie przygotowuje się je w okresie Wielkiego Tygodnia, poprzedzającego święta Wielkanocy.
Xurros (hiszp. churros)
Podłużne kawałki parzonego ciasta, smażone na głębokim oleju można spotkać już nawet w naszym kraju. Najlepiej komponują się z filiżanką gorącej gorzkiej czekolady z bitą śmietaną. W Barcelonie można je dostać w wielu miejscach, choć dla Katalończyków równie popularnym wyborem będzie xuixo czy bunyols.
Crema catalana
Jeśli będziesz w Barcelonie i musiał(a)byś wybrać tylko jeden deser, crema catalana jest bezdyskusyjnym wyborem. To tradycyjny kataloński deser z masą na bazie jajek, cukru i aromatyzowanego cytrusami oraz cynamonem mleka ukrytą pod skorupką skarmelizowanego cukru. Naszym zdaniem najlepsze w Barcelonie znajdziesz w Granja M. Viader. A jeśli Ci posmakuje to możesz z łatwością przygotować go w domu, korzystając z naszego sprawdzonego przepisu na crema catalana.
Xuixo
Deser wywodzący się z Girony, sklasyfikowany w ramach Listy Produktów Tradycyjnych przez władze autonomii Katalonii (Generalitat de Catalunya). Jest to zawijane ciasto drożdżowe, usmażone na głębokim oleju, obtoczone w cukrze, tradycyjnie nadziane crema catalana.
Panellets
To kolejne słodycze, które przygotowuje się w okolicy świąt. W odróżnieniu od bunyols, Panellets są typowe podczas Wszystkich Świętych. Uformowana w kulkę masa marcepanowa obtaczana jest w jajku i migdałach, a następnie pieczona do uzyskania złocistego koloru.
Hiszpańskie klasyki
Poniżej prezentujemy także listę innych dań czy produktów, popularnych i znanych w całej Hiszpanii, których warto spróbować podczas wizyty w Barcelonie.
Croquetas – krokiety na bazie mąki, masła, mleka i oliwy z różnymi nadzieniami, np. szynką, szpinakiem czy dorszem, smażone na głębokim oleju.
Tortilla de patatas – odmiana omletu składającego się z jajek, ziemniaków i oliwy z oliwek, a czasami również cebuli.
Clara – hiszpański odpowiednik piwa typu Radler, przygotowywany na miejscu, przez połączenie piwa i lemoniady cytrynowej (alternatywnie fanty cytrynowej) w jednakowych proporcjach.
Patatas bravas – nieregularnie pokrojone kawałki ziemniaków, smażone na głębokim oleju, podawane z sosami aioli i brava (pikantny sos pomidorowy).
Sangria – jeden z najpopularniejszych napojów alkoholowych na bazie czerwonego wina, owoców, z dodatkiem mocnego alkoholu np. rum czy brandy; w Katalonii warto spróbować wariacji na bazie cavy.
Paella – jedno z najbardziej rozpoznawalnych hiszpańskich dań na świecie; przygotowywane na bazie ryżu z dodatkiem warzyw, mięsa czy owoców morza w dużej patelni (paellera, od czego wzięło swoją nazwę); w Barcelonie najpopularniejszym wariantem jest paella de marisco (z owocami morza).
Bocadillo – to kanapka, którą dostaniesz w każdym barze na bazie bagietki; bardzo popularna opcja na śniadanie z dodatkiem pomidorów, szynki, sera czy tortilli de patatas.
Jamón Iberico (Szynka iberyjska) – suszona szynka wieprzowa, kolejny obok paelli produkt znany na całym świecie; serwowany w cieniutkich plasterkach jako tapas czy dodatek do bocadillo (kanapek); wyróżnia się kilka rodzajów w zależności od czasu trwania suszenia czy gatunku świń.
Papryczki padrón – znane w tapas barach jako „Pimientos de Padrón”; to młode papryczki o łagodnym smaku, które podsmaża się na oliwie z oliwek i serwuje posypane płatkami soli.
Gazpacho – idealne pozycja na lato; orzeźwiająca zupa na bazie pomidorów, papryki, chleba i czosnku, serwowana na zimno.